Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczone warzywa"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 589
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 773
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 276
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 589
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 773
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 276
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą lub oskrob i opłucz. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź, przestudź, a potem pokrój je na połówki.
Strąki żółtej i czerwonej papryki umyj, przekrój na połowy. Usuń gniazda nasienne. Połówki warzyw ułóż na blasze do pieczenia skórkami do góry. Opiekaj w 180 st. 10 minut. Następnie włóż je do woreczka foliowego, zamknij i odłóż na kilkanaście minut, aby się zaparzyły. Przestudzone papryki wyjmij, obierz.
Bakłażan oraz cukinię opłucz pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w cienkie plastry. Pomidory umyj, przekrój na połówki. Cebulę obierz i pokrój na ósemki.
Wszystkie przygotowane warzywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posól, popieprz i skrop oliwą. Piecz w 190 st. do miękkości. Przełóż do miski, skrop oliwą z octem. Posyp uprażonym sezamem i koperkiem.
Czas ok. 45 min; porcja – 260 kcal, cena 2,80 zł.
. Warzywa skrop octem z czerwonego winna lub sosem balsamico.
Pasta warzywna
Dobrze upieczony bakłażan obierz ze skórki i osącz. Miąższ posiekaj drobno, wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny oraz solą do smaku. Pastę urozmaici dodatek czosnku, kolendry, pasty sezamowej, natki, chili lub jogurtu.Źródło: Świat kobiety