Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do różnych wypieków używamy tylko żółtek, a białka zostają. To propozycja na wykorzystanie takich właśnie białek. Zbieram je, zamrażam a w razie potrzeby wykorzystuję.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Białka ubiłem na sztywna masę, ciągle miksując powoli dodawałem cukier. Mąkę wymieszałem z proszkiem do pieczenia, przesiewając mieszałem delikatnie z pianą. Następnie wlałem olej, mieszałem ręcznie łącząc z ciastem. Na koniec dodałem mak, może być cały lub mielony. Do swojego ciasta zawsze dodaję szczyptę kurkumy i rodzynki.
Keksówkę 35x12 wyłożyłem papierem do pieczenia, piekłem przez 45 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu polałem lukrem i posypałem orzechami włoskimi.