Do góry

Desery Przepis na:

Piegusek ze śliwkami - szybki i łatwy!

Piegusek ze śliwkami - szybki i łatwy!

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9173

Dodano:

Odsłon: 2981

Oto mój kolejny ukłon dla sezonu śliwkowego:). Ciasto, które tak zasmakowało domownikom, że poprosili o jego powtórzenie. Pyszne, wilgotne a mak zaskakująco dobrze wpasowuje się w całość.

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek L
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 300g słodkich śliwek (jeśli mrożone, wcześniej je rozmrażamy)
  • 4 łyżki maku
  • ...
  • Lukier:
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • gorąca woda
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, oraz mleko, nadal miksujemy. Cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem.

  2. Formę o wymiarach 30x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, na to układamy śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek (koniecznie skórką do dołu, rozcięciem do góry). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 listopada 2017 Ty chyba chcesz nas wykończyć takimi przepisami, o tej porze ;)
Super chruper, dawnych wspomnień czar ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń