Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki Kasi

Pierniczki Kasi

Autor:

Przepisów i artykułów: 355 Ocena: 4364

Dodano:

Odsłon: 775

Te pierniczki piekę od kilku lat. Tak wszystkim domownikom smakują, że już nie szukam nowego przepisu.

Składniki

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szk. cukru brązowego
  • 4-5 łyżek miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika "Prymat"
  • sok z 1 cytryny
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie płatków czekoladowych "Delecta"
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną. Dodać jajko, cukier, miód, przyprawę do piernika i miękkie masło. Polecam przyprawę do piernika "Prymat". Jest bez glutaminianu sodu i innych substancji konserwujących. Całość wyrabiać aż do połączenia składników.

  2. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podsypać mąką i wałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać foremką pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy, gdyż pierniczki "rosną" w czasie pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C. Długość
    pieczenia 8-10 min. Należy cały czas kontrolować proces pieczenia, gdyż szybko się przypalają.

  3. Po upieczeniu i wystudzeniu smarować lukrem przy pomocy pędzelka. Należy go zrobić z cukru pudru i soku z cytryny. Następnie posypać płatkami czekoladowymi. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń