Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierniczki lukrowane"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 340
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 121
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 340
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 121
Składniki
Miód i masło stop w garnku, przestudź. Dodaj pozostałe . Dobrze wyrób. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłódź je. Dzięki temu potem będzie się lepiej wałkowało.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na placki o grubości 2–3 mm. Foremkami wytnij pierniczki o dowolnych kształtach. Jeśli zrobisz w nich dziurki, będziesz mogła powiesić je na choince.
Ciasteczka piecz około 10 minut w temp. 180 oC. Uważaj, by ich nie przetrzymać, bo staną się zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjmij z piekarnika, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia. Udekoruj je lukrem.
<strong>Poleca Aneta Zając</strong>Źródło: Naj