Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki lukrowane miękkie
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 562
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 562
Składniki
Przygotowanie: Posiadając skrystalizowany miód, rozpuścić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę, cukier i przyprawę korzenną całość wymieszać. Jajka rozbełtać, dodać do sypkich składników. Miękkie masło lub margarynę, dodać do mieszanki. Wszystko razem posiekać, a następnie zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Ciasto podzielić na parę części, z każdej rozwałkować placek o grubości około 0,5 cm. (ciasto do wałkowania wyjmować z lodówki po kawałku , natomiast pozostałą część w dalszych ciągu schładzać. Schłodzone ciasto nie zmieni kształtu podczas pieczenia.) Wykroić za pomocą foremek, dowolny kształt pierniczków. Każdorazowo przed rozwałkowaniem kolejnej części ciasta stolnicę lekko oprószyć mąką. Pierniczki przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układać z zachowaniem niewielkiego odstępu. Dziurki na zawieszkę zrobić przy użyciu plastikowej rurki. Piec w temperaturze 200 °C przez 5-8 minut. Wystudzić na kratce.