Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki lukrowane miękkie

Pierniczki lukrowane miękkie

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1470

Dodano:

Odsłon: 3973

Pierniczki lukrowane miękkie

Składniki

  • mąka pszenna 600 g i do podsypania
  • masło lub margaryna 100 g
  • miód 250 g
  • cukier 100 g
  • jajka 2
  • przyprawa do piernika 1 opakowanie
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierniczki lukrowane miękkie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Posiadając skrystalizowany miód, rozpuścić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę, cukier i przyprawę korzenną całość wymieszać. Jajka rozbełtać, dodać do sypkich składników. Miękkie masło lub margarynę, dodać do mieszanki. Wszystko razem posiekać, a następnie zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1 godzinę.
    Ciasto podzielić na parę części, z każdej rozwałkować placek o grubości około 0,5 cm. (ciasto do wałkowania wyjmować z lodówki po kawałku , natomiast pozostałą część w dalszych ciągu schładzać. Schłodzone ciasto nie zmieni kształtu podczas pieczenia.) Wykroić za pomocą foremek, dowolny kształt pierniczków. Każdorazowo przed rozwałkowaniem kolejnej części ciasta stolnicę lekko oprószyć mąką. Pierniczki przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układać z zachowaniem niewielkiego odstępu. Dziurki na zawieszkę zrobić przy użyciu plastikowej rurki. Piec w temperaturze 200 °C przez 5-8 minut. Wystudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń