Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki lukrowane miękkie
Przygotowanie:
Posiadając skrystalizowany miód, rozpuścić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę, cukier i przyprawę korzenną całość wymieszać. Jajka rozbełtać, dodać do sypkich składników. Miękkie masło lub margarynę, dodać do mieszanki. Wszystko razem posiekać, a następnie zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1 godzinę.
Ciasto podzielić na parę części, z każdej rozwałkować placek o grubości około 0,5 cm. (ciasto do wałkowania wyjmować z lodówki po kawałku , natomiast pozostałą część w dalszych ciągu schładzać. Schłodzone ciasto nie zmieni kształtu podczas pieczenia.) Wykroić za pomocą foremek, dowolny kształt pierniczków. Każdorazowo przed rozwałkowaniem kolejnej części ciasta stolnicę lekko oprószyć mąką. Pierniczki przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układać z zachowaniem niewielkiego odstępu. Dziurki na zawieszkę zrobić przy użyciu plastikowej rurki. Piec w temperaturze 200 °C przez 5-8 minut. Wystudzić na kratce.
wspaniale miekkie pierniczki. Dlugo szukalam takiego przepisu, Przepis wysz...
Odsłon: 55246
ciasteczka w smaku przypominajace nasze polskie pierniczki, nie zawieraja mio...
Odsłon: 7238
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Odsłon: 2823
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 40
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 40
Pyszny i szybki sposób na deser.Wystarczy ubić śmietanę Śnieżkę dodać owoce,...
Odsłon: 534
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 208
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Odsłon: 2823
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 40
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 40
Pyszny i szybki sposób na deser.Wystarczy ubić śmietanę Śnieżkę dodać owoce,...
Odsłon: 534
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 208
Składniki
Przygotowanie: Posiadając skrystalizowany miód, rozpuścić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę, cukier i przyprawę korzenną całość wymieszać. Jajka rozbełtać, dodać do sypkich składników. Miękkie masło lub margarynę, dodać do mieszanki. Wszystko razem posiekać, a następnie zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Ciasto podzielić na parę części, z każdej rozwałkować placek o grubości około 0,5 cm. (ciasto do wałkowania wyjmować z lodówki po kawałku , natomiast pozostałą część w dalszych ciągu schładzać. Schłodzone ciasto nie zmieni kształtu podczas pieczenia.) Wykroić za pomocą foremek, dowolny kształt pierniczków. Każdorazowo przed rozwałkowaniem kolejnej części ciasta stolnicę lekko oprószyć mąką. Pierniczki przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układać z zachowaniem niewielkiego odstępu. Dziurki na zawieszkę zrobić przy użyciu plastikowej rurki. Piec w temperaturze 200 °C przez 5-8 minut. Wystudzić na kratce.
Przepisy Desery
Desery
Truskawkowy jogurciak z kokosową nutą
Desery
Tort Knoppers
Desery
Najlepsze ciasto na upały
Desery
Chrupiący tort malinowo-nugatowy
Truskawkowy jogurciak z kokosową nutą
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 40
Tort Knoppers
Dużo orzechów, jeszcze więcej czekolady. Prawdziwa bomba kaloryczna. Ale jaka...
Odsłon: 151