Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki lukrowane miękkie
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 22916
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 374
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104605
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 357
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 22916
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 374
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104605
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 357
Składniki
Przygotowanie: Posiadając skrystalizowany miód, rozpuścić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę, cukier i przyprawę korzenną całość wymieszać. Jajka rozbełtać, dodać do sypkich składników. Miękkie masło lub margarynę, dodać do mieszanki. Wszystko razem posiekać, a następnie zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Ciasto podzielić na parę części, z każdej rozwałkować placek o grubości około 0,5 cm. (ciasto do wałkowania wyjmować z lodówki po kawałku , natomiast pozostałą część w dalszych ciągu schładzać. Schłodzone ciasto nie zmieni kształtu podczas pieczenia.) Wykroić za pomocą foremek, dowolny kształt pierniczków. Każdorazowo przed rozwałkowaniem kolejnej części ciasta stolnicę lekko oprószyć mąką. Pierniczki przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układać z zachowaniem niewielkiego odstępu. Dziurki na zawieszkę zrobić przy użyciu plastikowej rurki. Piec w temperaturze 200 °C przez 5-8 minut. Wystudzić na kratce.