Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierniczki norymberskie"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 625
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 187
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 625
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 187
Składniki
Pokrój drobno owoce kandyzowane i wymieszaj z mielonymi orzechami. Wsyp mieszankę do misy, dodaj cukier, posiekane orzechy i migdały, proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą, przyprawę do piernika, jajka, szczyptę soli i zagnieć ciasto.
Przykryj ciasto ściereczką i odłóż na ok. 30 min. Później napełnij nim szprycę z szeroką końcówką i wyciśnij na wafelki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15-20 minut w 165 st. C.
W misce utrzyj polewę z cukru z rumem i sokiem z cytryny. Jeszcze gorące pierniczki posmaruj polewą cukrową, posyp kawałkami owoców kandyzowanych i płatkami migdałowymi. Kiedy wystygną, włóż je do blaszanego pudełka.
Czas: 70 min | Koszt: do 25 zł | Poziom: łatwy | ok. 50 sztuk, 280 kcal/sztukaŹródło: Tele Tydzień