Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy przepis na świąteczne pierniczki z witrażem do powieszenia na choince lub do zjedzenia. Pierniczki mają delikatny aromat, smak i zapach. Pięknie też wyglądają udekorowane lukrem królewskim. Nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną, można je jeść zaraz po upieczeniu.
Przepis dnia
Jak co roku na święta u mnie w domu obowiązkowo są pierniczki :)) Od kilku la...
Odsłon: 29238
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 338
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 523
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 225
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 392
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3752
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4129
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 523
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 225
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 392
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3752
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4129
Składniki
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito do dużej misy. Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło. Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Na początku zagniatanie ciężko idzie, ale nie stresujcie się, w końcu się zagniecie. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godzinki żeby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetry i za pomocą foremek wykrawamy z niego pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym pierniczku robimy dziurkę słomką żeby można później przewlec przez nią nitkę. Żeby powstały witrażyki trzeba mniejszą wykrawaczką (kształt dowolny) wyciąć środek pierniczka. W powstałą dziurkę wsadzamy po jednej landrynce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C / 8 - 10 min..
Uwagi: 1. Gdyby ciasto wyszło zbyt suche, proszę dodać pozostałe żółtko, albo trochę mleka, lub troszkę masła roztopionego. 2. Upieczone pierniczki można też udekorować lukrem. 3. Przechowujemy szczelnie zamknięte w plastikowym lub metalowym pojemniku. 4. Z tej ilości ciasta wyszły mi 54 pierniczki. 5. Miód musi być naturalny.
Przepisy Desery
Desery
Tiramisu-włoski specjał
Desery
Szybkie oponki w 5 minut
Desery
Ciasto drożdżowe łyżką mieszane
Desery
Ciasto na gofrach
Tiramisu-włoski specjał
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 392
Szybkie oponki w 5 minut
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3752