Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik zachowuje długo świeżość.
Miód, mleko i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego połączenia składników. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać jajka i ubić (około 5 minut). Następnie dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól,przyprawy do piernika. Wszystko starannie wymieszać
Na koniec dodać bakalie i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do emaliowanego garnka,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień.
Przełożyć do foremek i piec w temperaturze 170 - 180C około godziny.
Czy piernik jest upieczony sprawdzam patyczkiem.
Z ciasta można również upiec 3 placki.
1 i 2 wersję przełożyć powidłami śliwkowymi, marmoladą i polać czekoladą.
Ja uwielbiam piernik bez powideł i polewy.
Po wystudzeniu zawijam folią spożywczą. Piernik zachowuje świeżość co najmniej przez miesiąc.
Te na zdjęciach piekłam 20 grudnia.
Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to...
Odsłon: 142
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 206
Obłednie smaczne, proste i tanie danie. Smakuje trochę jak ruskie pierogi :)...
Odsłon: 12315
Postanowiłam wypróbować przepis Ani Starmach na leniwe ze słodką bułką tartą....
Odsłon: 23577
Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to...
Odsłon: 142
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 206
Obłednie smaczne, proste i tanie danie. Smakuje trochę jak ruskie pierogi :)...
Odsłon: 12315
Postanowiłam wypróbować przepis Ani Starmach na leniwe ze słodką bułką tartą....
Odsłon: 23577
Składniki
Miód, mleko i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego połączenia składników. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać jajka i ubić (około 5 minut). Następnie dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól,przyprawy do piernika. Wszystko starannie wymieszać Na koniec dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do emaliowanego garnka,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień.
Przełożyć do foremek i piec w temperaturze 170 - 180C około godziny. Czy piernik jest upieczony sprawdzam patyczkiem. Z ciasta można również upiec 3 placki. 1 i 2 wersję przełożyć powidłami śliwkowymi, marmoladą i polać czekoladą.
Ja uwielbiam piernik bez powideł i polewy. Po wystudzeniu zawijam folią spożywczą. Piernik zachowuje świeżość co najmniej przez miesiąc. Te na zdjęciach piekłam 20 grudnia.
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 206
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 656