Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik dojrzewający to klasyczne ciasto świąteczne, które charakteryzuje się bardzo bogatym i głębokim smakiem przypraw korzennych. Zawdzięcza to długiemu okresowi leżakowania, które wynosi 6 tygodni.
Polecam.
Odsłon: 295
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 279
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 147
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 295
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 279
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 147
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 123
Składniki
Rozpocznij przygotowania na ok. 6 tygodni przed Wigilią. Do bardzo dużego garnka wlej miód. Dodaj cukier i masło. Bardzo powoli rozpuść na niewielkim ogniu. Garnek zdejmij z ognia i całkowicie wystudź jego zawartość. W szklance wymieszaj sodę oczyszczoną z mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj do masy cukrowej. Wmieszaj jajka i dodaj pół łyżeczki soli oraz przyprawę do piernika. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając dłońmi lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Masa powinna być bardzo ciężka i gęsta.
Ciasto zagnieć w kulę i umieść ją w misce, najlepiej kamionkowej. Przykryj naczynie lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce lub na dolną półkę lodówki. Po 6 tygodniach leżakowania, ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj wałkiem na placki o grubości ok. 1 cm.
Przełóż każdy blat do form do pieczenia wyłożonych papierem o wymiarach ok. 26 x 40 cm. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Ciasto włóż do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 150 st. Celsjusza. Piecz je przez ok. 15-20 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu blaty ostudź i przełóż ulubionym kremem lub dżemem. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na ok. 3 dni. Piernik dojrzewający podawaj polane ulubioną polewą lub lukrem.