Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik dojrzewający to klasyczne ciasto świąteczne, które charakteryzuje się bardzo bogatym i głębokim smakiem przypraw korzennych. Zawdzięcza to długiemu okresowi leżakowania, które wynosi 6 tygodni.
Dzisiejszy wpis jest obiecaną kontynuacją części I przepisu na staropolski pi...
Odsłon: 1490
To już ten czas! Wyciągamy piernik i jutro go jeeeemy! Święta święta hej ho!
Odsłon: 1229
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 548
Wspaniale przyprawiona jagnięcina, chrupka z zewnątrz a zarazem soczysta! Pom...
Odsłon: 53
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 548
Wspaniale przyprawiona jagnięcina, chrupka z zewnątrz a zarazem soczysta! Pom...
Odsłon: 53
Składniki
Rozpocznij przygotowania na ok. 6 tygodni przed Wigilią. Do bardzo dużego garnka wlej miód. Dodaj cukier i masło. Bardzo powoli rozpuść na niewielkim ogniu. Garnek zdejmij z ognia i całkowicie wystudź jego zawartość. W szklance wymieszaj sodę oczyszczoną z mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj do masy cukrowej. Wmieszaj jajka i dodaj pół łyżeczki soli oraz przyprawę do piernika. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając dłońmi lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Masa powinna być bardzo ciężka i gęsta.
Ciasto zagnieć w kulę i umieść ją w misce, najlepiej kamionkowej. Przykryj naczynie lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce lub na dolną półkę lodówki. Po 6 tygodniach leżakowania, ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj wałkiem na placki o grubości ok. 1 cm.
Przełóż każdy blat do form do pieczenia wyłożonych papierem o wymiarach ok. 26 x 40 cm. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Ciasto włóż do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 150 st. Celsjusza. Piecz je przez ok. 15-20 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu blaty ostudź i przełóż ulubionym kremem lub dżemem. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na ok. 3 dni. Piernik dojrzewający podawaj polane ulubioną polewą lub lukrem.
Przepisy Desery
Desery
babka ajerkoniakowa
Desery
Wuzetka siostry Anastazji
Desery
Ciasto pychotka bez pieczenia
Desery
Labneh na pikantnie
babka ajerkoniakowa
...coś dla fanów ajerkoniaku: żółciutka babka z delikatnym posmakiem ajerkoni...
Odsłon: 195
Wuzetka siostry Anastazji
Wuzetka siostry Anastazji to ciasto klasyczne i jednocześnie popisowe. Nie ma...
Odsłon: 2389