Do góry

Desery Przepis na:

Piernik dwa dni dojrzewający

Przepis dnia 2019-12-16
Piernik dwa dni dojrzewający

Autor:

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 2964

Dodano:

Odsłon: 2603

Koleżanki z pracy stwierdziły, że smakiem przypomina on popularne Katarzynki. Jest bardzo smaczny. Piekłam w foremkach większych, można go upiec również w keksówkach. Ciasta jest dość sporo i od nas samych zależy jaki ma mieć wygląd. Można upiec go w całości z dodatkiem bakalii albo podzielić na kilka części i przełożyć je marmoladą czy powidłami. Ja upiekłam 4 blaty i przełożyłam marmoladą. Piernik można upiec kilka dni przed świętami.

Składniki

  • 80 dkg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,33 l miodu prawdziwego
  • 5 dkg masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka
  • Marmolada
  • Bakalie opcjonalnie
  • Polewa:
  • 10 dkg masła
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukier, miód, mleko, masło rozpuściłam, do ciepłego dodałam przyprawę do piernika i wystudziłam.
    Ubiłam jajka i dodałam do wystudzonej masy. Wsypałam przesianą mąkę z sodą, dobrze wymieszałam.
    Odstawiłam ciasto do lodówki na dwa dni. Po tym czasie upiekłam z tego ciasta 4 placki w blasze 21x24 cm. Można oczywiście upiec w keksówkach dwa osobne placki.

    Piekłam ok. 20-30 minut każdy placek w 180 stopniach.

    Kiedy blaty ciasta ostygły przełożyłam marmoladą.

  2. Polałam polewą zrobioną z roztopionego masła z cukrem i kakao. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wymieszałam z polewą.

    Ozdobiłam wierzch piernika posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń