Do góry

Desery Przepis na:

Piernik na drożdżach

Piernik na drożdżach

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 771

Dodano:

Odsłon: 1473

Kto jeszcze nie próbował, musi to zrobić przy najbliższej okazji ;-)

Składniki

  • powidła śliwkowe
  • polewa o smaku ciemnej czekolady
  • 7 jajek
  • 350 g mąki
  • przyprawa do piernika
  • szklanka oleju
  • szklanka miodu
  • szklanka cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek kaszy mannej
  • 2 żółtka
  • 300 g masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernik na drożdżach

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszać z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wlać olej, miód, wsypać mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Na końcu wlać drożdże i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części i rozlać do 3 blach. Piec do suchego patyczka w 175 stopniach.

  2. Mleko rozmieszać z żółtkami, cukrem i zagotować. Dodać kaszę i gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodać po łyżce kaszy i ucierać, aż powstanie puszysta masa.

    Przełożenie:
    piernik - powidła - 1/2 kremu - piernik - powidła - 1/2 kremu - piernik - polewa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń