Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i wyjątkowo smaczny piernik na maślance zawsze zachwyca smakiem. Jest miękki i wilgotny, właśnie za sprawą tego niecodziennego dodatku. Już nigdy nie wrócisz do swojego starego przepisu.
Foremka o wymiarach ok. 20x30 cm
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10045
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2685
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1820
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 685
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3917
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10045
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2685
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1820
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 685
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3917
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do delikatnego ostudzenia. Jajka w całości ubij wraz z cukrem pudrem aż uzyskasz puszystą i gładką masę. Powinna znacznie powiększyć swoją objętość. Dodawaj partiami miód, cały czas miksując. Teraz zacznij wlewać masło. Kiedy składniki się połączą, nie ubijaj dalej.
Mąkę pszenną przesiej wraz z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Teraz dodawaj do przygotowanej wcześniej masy na zmianę produkty sypkie i maślankę (powinna mieć temperaturę pokojową). Delikatnie mieszaj szpatułką albo łyżką. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza, do tzw. suchego patyczka. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
Ciasto przekrój na pół, a następnie rozprowadź na jednej części powidła śliwkowe. Zakryj drugim blatem i także rozsmaruj owoce. Teraz rozpuść śmietankę w rondelku. Wyłącz grzanie palnika i dołóż czekoladę mleczną posiekaną drobno. Wymieszaj w taki sposób, aby powstała gładka masa. Ciasto udekoruj polewą czekoladową.