Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
PIERNIK NA PIWIE jest miękki, wilgotny, lekko karmelowy w smaku Ten piernik bardzo długo zachowuje świeżość, można go upiec nawet tydzień przed Świętami i przechowywać owinięty pergaminem w chłodnym miejscu, a przed podaniem jedynie udekorować polewą. Jeżeli, tak jak ja, użyjecie ciemnego piwa bezalkoholowego, nie zdominuje ono smaku ciasta, a jedynie wpłynie na ten lekko karmelowy posmak, piwa mocne będą w pierniku wyczuwalne
Długą formę do pieczenia (keksówkę) o wymiarach 27×8 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Rodzynki wsypać do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, żeby napęczniały. Namoczone rodzynki odsączyć. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Jeżeli miód ma konsystencję stałą, należy go podgrzać do rozpuszczenia i przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Miękką kostkę do pieczenia Kasia przełożyć do miski, dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Zmniejszyć obroty miksera i na przemian dodawać do masy mąkę z przyprawą i sodą, piwo i miód. Miksować do wyczerpania składników i uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wmiksować do ciasta rodzynki i orzechy. Odłożyć mikser i łyżką lub szpatułką delikatnie wmieszać do ciasta pianę ubitą z białek. Długą formę do pieczenia (keksówkę) o wymiarach 27×8 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto i wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 70 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić w blaszce, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Polewa czekoladowa Mleko i kostkę do pieczenia Kasia przełożyć do rondelka, zagotować, zdjąć z palnika, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej polewy. Polewę wyłożyć na całkowicie wystudzone ciasto i zanim zastygnie posypać orzechami.