Do góry

Desery Przepis na:

Piernik przekładany dżemem i galaretką

Piernik przekładany dżemem i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 497

Dodano:

Odsłon: 8786

Drugie ciasto mojego autorstwa na tegoroczne święta. Piernik.. Nie przepadam za ciastami tego typu, ale muszę przyznać, że się przekonałam do tego. Wyrasta bardzo wysoki, a przełożenie dżemem z galaretką to najlepsze połączenie jakie tylko może być. Nadaje to wszystko takiego smaku, gdzie nie czuć tych przypraw korzennych, a polewa czekoladowa zakrywa całość i tworzy się magiczne ciasto ! Jestem bardzo zadowolona z wypieku i na pewno będą go powtarzać na każde święta Bożego Narodzenia. :)

Składniki

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 200 g płynnego miodu
  • 125 g masła
  • 3 jajka, białka i żółtka osobno
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i kakao przesiać, odłożyć.
    Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodawać porcjami miód, ucierając dalej mikserem (na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną). Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, na końcu śmietanę - wymieszać szpatułką.
    Białka ubić na sztywno. Dodawać do masy piernikowej, w trzech turach, delikatnie wymieszać.
    Ciasto przelać do formy (u mnie głęboka keksówka o długości 32 cm; uwaga: ciasto wyszło dość wysokie) uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną.
    Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

  2. Na przełożenie:

    1 słoik dżemu śliwkowego (290 g)
    1 słoik powideł śliwkowych (290 g)
    1 opakowanie galaretki, np. o smaku morelowym

    Dżem i powidła podgrzać w garnuszku, do momentu zagotowania; ściągnąć z palnika. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, lekko ostudzić (by nie stężała zbyt mocno).
    Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty i przełożyć lekko ciepłą masą dżemową. Udekorować polewą czekoladową.

  3. Polewa czekoladowa (miękka):

    120 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
    100 ml śmietany kremówki 30%

    Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń