Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybki i aromatyczny piernik z powodzeniem można go przygotowac z tydzień wcześniej
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 76
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 76
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
Miód, masło, przyprawy, kakao, rozpuścić na małym ogniu i odstawić do wystygnięcia. Mąki przesiać razem sodą. Kawę zaparzyć i pozostawić do ostygnięcia. Śliwki pokroić na małe kawałki i oprószyć delikatnie mąką.
Jajka ubić z cukrem na biały puch. Następnie dodać ostygnięty miód z masłem i przyprawami, wszystko razem zmiksować. Stopniowo dosypywać mąkę z sodą, na przemian z zimną kawą. Na koniec wrzucić śliwki i delikatnie wymieszać łyżką.
Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 175 - 180 st. C, na ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu, zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia, następnie przekroić 3 części.
krem: Odlać trochę mleka i rozmieszać z mąkami. Do reszty mleka dodać cukier i masło, zagotować; następnie dodać mąkę i ponownie zagotować (ma wyjść budyń).
Jeden blat ciasta posmarować powidłami z czarnego bzu. Położyć następny i na to wyłożyć ciepły krem. Piernik obciążyć deską i włożyć do lodówki.