Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik według przepisu siostry Anastazji to prawdziwa kwintesencja kuchni polskiej. Nie wymaga leżakowania, dlatego można go zrobić na ostatnią chwilę. Cały proces przygotowania sprowadza się do połączenia wszystkich składników w misce. Piernik po upieczeniu jest cudownie wilgotny w środku. Długo zachowuje świeżość, lecz nigdy nie wytrzymuje dłużej niż 2-3 dni. Jest tak dobry, że ciężko się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejny kawałek.
Piernik siostry Anastazji zachwyca głębokim korzennym smakiem, delikatną wilgotnością i subtelnym aromatem miodu. Nie musisz mieć specjalnych umiejętności kulinarnych ani miksera. Tak naprawdę przy odrobinie wysiłku wystarczy ci tradycyjna rózga kuchenna. Mimo wszystko mikser ułatwi ubijanie masła na puszystą masę.
Choć klasyczne pierniki dojrzewające często przygotowuje się z wielotygodniowym wyprzedzeniem, ten przepis pozwala cieszyć się ich smakiem już po wyciągnięciu z piekarnika. Wystarczą ci też proste składniki, czyli mąka pszenna, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, kakao, miód, masło, cukier, woda, jajka i kwaśna śmietana. Sekret dobrego piernika siostry Anastazji tkwi w dobrze zbalansowanych proporcjach. Doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole, w okresie Bożego Narodzenia, a także w okresie jesienno-zimowym.
Choć ten piernik według przepisu siostry Anastazji nie wymaga kilkutygodniowego leżakowania, wciąż jest to ciasto o tradycyjnym, głębokim smaku. Aby tak było, trzymaj się kilku naszych prostych wskazówek.
Już na początku przesiej wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Dzięki temu napowietrzysz mąkę, co przełoży się na bardziej puszystą strukturę ciasta, a także równomiernie rozprowadzisz przyprawy i kakao, unikając ciemnych grudek.
Miód powinien być płynny, ale nie gorący - zbyt wysoka temperatura mogłaby częściowo ściąć jajka albo zaburzyć strukturę ciasta.
Ponadto masło powinno być miękkie (ale nie płynne), a miksowanie z cukrem na puszystą masę potrwać kilka minut. Białka dobrze oddziel od żółtek. Nie powinno być w nich wilgoci. Dzięki temu świetnie się ubiją na puszystą pianę. Zadbaj też o to, aby nie było ani śladu żółtek. Do tego wsyp szczyptę soli podczas ubijania. Pianę wmieszaj do gotowego ciasta na samym końcu, bardzo delikatnie, powoli, okrężnymi ruchami od dołu do góry.
Piernik lubi stabilną temperaturę. Dlatego nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 30-35 minut pieczenia, żeby ciasto nie opadło. Pod koniec sprawdź stopień upieczenia patyczkiem. Powinien wyjść suchy, ale lekko wilgotny (nieoblepiony ciastem). Czas pieczenia to około 50 minut. W tym czasie możesz zrobić polewę. Pamiętaj, aby czekoladę i mleko podgrzewać na małym ogniu i cały czas mieszać, aby była gładka i jednolita. Jeśli zdejmiesz ją z ognia w odpowiednim momencie, kiedy lekko zgęstnieje, łatwiej rozprowadzisz ją na cieście i stworzysz ładną, lekko lśniącą powierzchnię.
Po upieczeniu pozwól piernikowi siostry Anastazji całkowicie wystygnąć w formie, zanim wyjmiesz go na blat czy deskę. Ciepły piernik jest delikatny i może łatwo popękać. Dopiero wystudzony można polać czekoladą i opcjonalnie udekorować.
Choć przepis na piernik tradycyjny siostry Anastazji to z pozoru prosty wypiek, jego smak w dużej mierze zależy od jakości i rodzaju składników. Warto sięgnąć po te sprawdzone i dobrej jakości.
W tym przepisie najlepsza będzie klasyczna mąka pszenna typ 450 (tortowa). Jest lekka i drobno mielona, co sprawia, że ciasto będzie bardziej delikatne i równomiernie wyrośnie. Wybierz miód spadziowy, który ma głęboki i lekko żywiczny aromat. Wyróżnia go również ciemny kolor. Unikaj tanich mieszanek miodopodobnych. Do tego przepisu potrzebna też jest prawdziwa, kwaśna śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu (18%).
Tłuszcz wnosi do ciasta szlachetny smak i zapach, który świetnie łączy się z przyprawami korzennymi i miodem. Warto wybrać klasyczne masło o zawartości tłuszczu 82%, najlepiej niesolone.
Sięgnij po mieszankę bez dodatku cukru czy mąki. W składzie powinien znaleźć się cynamon, goździki, gałka muszkatołowa i kardamon. Możesz też przygotować domową przyprawę do piernika samodzielnie.
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 113
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 113
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika. Składniki wymieszaj.
Miód podgrzej do momentu uzyskania płynnej konsystencji, następnie odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do miski i miksuj na puszystą masę. W trakcie ubijania dodawaj po łyżce cukru.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka przerzuć do maślanej masy. Dodaj 2 łyżki wody. Składniki zmiksuj.
Przestudzony miód połącz ze śmietaną. Składniki wymieszaj. Dodawaj partiami do maślanej masy. Pod koniec do ciasta dodawaj partiami suche składniki. Ciasto zmiksuj do połączenia.
Białka ubij na puszystą pianę. Ubite białka dodaj do ciasta. Ciasto na piernik wymieszaj delikatnie łyżką.
Kesówkę o wymiarach 10x30 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Czekoladę połam na kostki. Dodaj mleko. Składniki podgrzewaj cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Gorącą polewą udekoruj wystudzone ciasto.