Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik według przepisu siostry Anastazji. Nie wymaga leżakowania, dlatego można go zrobić na ostatnią chwilę. Cały proces przygotowania sprowadza się do połączenia wszystkich składników w misce. Piernik po upieczeniu jest cudownie wilgotny w środku. Długo zachowuje świeżość lecz nigdy nie wytrzymuje dłużej niż 2-3 dni. Jest tak dobry, że ciężko się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejny kawałek.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 452
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 116
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 41
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 452
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 116
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 41
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika. Składniki wymieszaj.
Miód podgrzej do momentu uzyskania płynnej konsystencji, następnie odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do miski i miksuj na puszystą masę. W trakcie ubijania dodawaj po łyżce cukru.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka przerzuć do maślanej masy. Dodaj 2 łyżki wody. Składniki zmiksuj.
Przestudzony miód połącz ze śmietaną. Składniki wymieszaj. Dodawaj partiami do maślanej masy. Pod koniec do ciasta dodawaj partiami suche składniki. Ciasto zmiksuj do połączenia.
Białka ubij na puszystą pianę. Ubite białka dodaj do ciasta. Ciasto na piernik wymieszaj delikatnie łyżką.
Kesówkę o wymiarach 10x30 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Czekoladę połam na kostki. Dodaj mleko. Składniki podgrzewaj cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Gorącą polewą udekoruj wystudzone ciasto.