Do góry

Desery Przepis na:

Piernik staropolski ETAP II i III

Piernik staropolski ETAP II i III

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1253

Dodano:

Odsłon: 6974

kolejny etap :)

Składniki

  • POWIDŁA ŚLIWKOWE:
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ETAP II

    4-5 dni przed świętami - Ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na kształt blaszki na papierze do pieczenia (ciasto ma mieć nie więcej niż 5 mm), pieczemy w 180st C. przez 15-20 min. Takk robimy z każdym kawałkiem ciasta.

    POWIDŁA ŚLIWKOWE:
    1 słoiczek powideł śliwkowych (410g)
    150 g suszonych śliwek
    starta skórka z 1/2 pomarańczy
    1/3 łyżeczki cynamonu
    opcjonalnie 1 łyżka miodu
    Wszystko łączymy razem w garnku, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nam nie przywarło. Powidła smażymy do czasu uzyskania gęstej konsystencji - blendujemy i od razu ciepłe powidła wykładamy na wystudzony pierwszy placek piernikowy, na niego kładziemy drugi placek i obciążamy deską do krojenia. Zostawiamy ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem).

    WARSTWA ORZECHOWA:
    450 g mielonych orzechów włoskich
    300g masła/margaryny
    350g cukru
    5 łyżek kremówki
    2 łyżki spirytusu
    Rozpuścić masło z cukrem i śmietanka, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 3-4 godz do lodówki wystudzoną masę. Po tym czasie ją wyjmujemy, dodajemy 2 łyżki spirytusu i dokładnie mieszamy. Masę orzechową wykładamy na drugi blat piernikowy i przykrywamy trzecim (można warstwę orzechową delikatnie posmarować powidłami, aby mieć pewność, że warstwy się złączą). Ponownie obciążamy całość deską i odstawiamy na 2 godz.

    Całość zawijamy w folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i odstawiamy na kilka dni.

  2. ETAP III - POLEWA
    100g czekolady deserowej
    100g śmietanki 30%
    1 łyżka miękkiego masła
    Śmietankę zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do momentu całkowitego połączenia się składników, dodajemy miękkie masło i mieszamy. Przestudzoną polewę rozprowadzamy dokładnie z każdej strony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 22 grudnia 2013 Dobra robota xagness . Jest wyśmienity :) Zabieram ze sobą.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 19 grudnia 2013 No to doczekałam się dalszej części przepisu :)
Zaraz biorę się za wykonanie go.Dziękuję i Wesołych Świąt :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń