Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik w polewie czekoladowej przekładany powidłami"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 334
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 334
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Czas przygotowania: 120 minut. 1 porcja: 525 kcal. Cena porcji: 1,65 zł
Orzechy posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą jasnokremową masę. Ciągle ucierając, dodawaj po jednym żółtku i po porcji miodu. Mąkę przesiej z kakao, sodą oraz przyprawą do piernika.
Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż śmietanę i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj ciasto łyżką. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do ciasta.
Foremkę keksową posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 165 st. Piecz przez 50–60 minut (aż wbity w ciasto patyczek pozostanie suchy).
Wystudzone ciasto przekrój na 3 placki. Powidła podgrzej, wymieszaj z rumem (ew. czystą wódką lub innym mocnym alkoholem) i przełóż placki. Piernik obciąż deseczką, odstaw na 2–3 dni. Polewę stop wg przepisu na opakowaniu. Oblej nią ciasto. Lukrem i odrobiną polewy narysuj na wierzchu piernika choinkę. Wypełnij ją cukrowymi perełkami.Źródło: Tina