Do góry

Desery Przepis na:

Piernik z ciasta długo dojrzewającego: (6 - tygodni)

Piernik z ciasta długo dojrzewającego: (6 - tygodni)

Autor:

Przepisów i artykułów: 457 Ocena: 4239

Dodano:

Odsłon: 409

Co prawda czas oczekiwania jest długi ale uważam, że warto go zrobić. To prawdziwy rarytas smakowy na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki

  • 1 kg mąki ( w tym szklanka mąki razowej)-ale może być sama pszenna
  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g smalcu (najlepiej domowego)
  • 3 całe jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 torebki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • 100 g czekolady białej
  • 100 g czekolady gorzkiej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Piernik z ciasta długo dojrzewającego: (6 - tygodni)

Przygotowanie

  1. Miód, smalec i cukier roztopić na wolnym ogniu.
    Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
    Sodę rozrobić z mlekiem.
    Jajka roztrzepać widelcem.
    Mąkę przesiać do miski.
    Stopniowo dodawać resztę składników.
    Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć je do szklanego naczynia lub kamiennego garnka na pięć- sześć tygodni. Ale można go upiec i po dwóch tygodniach - też będzie pyszny.
    Owinąć dokładnie folią.Wynieść w chłodne miejsce.
    Na trzy dni przed wigilią ciasto podzielić na 3 lub 4 części.
    Cienko rozwałkować i piec w dużej formie, wyłożonej papierem.
    Każdy blat piec osobno około 20 minut w temp. 175 stopni.
    Uważać, by ciasta nie przesuszyć, bo będzie zbyt twarde i nawet po przełożeniu nie zmięknie.
    Przekładać powidłami śliwkowymi lub ulubioną masą ale dopiero na następny dzień.
    Obciążyć deseczką przez noc.
    Przeciąć ciasto wzdłuż, a następnie jeszcze każdą część na pół.
    Dopiero wtedy każdą część oblać polewą czekoladową a po zastygnięciu polewy-owinąć folią.
    Ciasto zachowuje do dwóch miesięcy świeżość.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń