Do góry

Desery Przepis na:

Piernik z dżemem truskawkowym i kandyzowaną skórką z cytryny

Piernik z dżemem truskawkowym i kandyzowaną skórką z cytryny

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1665

Dodano:

Odsłon: 6660

Pyszny, lekko wilgotny świąteczny piernik, ze słodkim dżemem i kwaśną cytryną

Składniki

  • 2 szklanki mąki, 1 opakowanie przyprawy do piernika (ok.2 łyżek),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki pudru,
  • 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju,
  • dżem truskawkowy (lub inny), kandyzowana skórka z cytryny/ pomarańczy
  • polewa czekoladowa/ tabliczka czekolady, użyłam szklanki o pojemności 350ml
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy.
    Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy,
    następnie dodajemy jajko, mleko i olej - mieszamy łyżką.
    Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 20-30 minut.

    Gdy piernik ostygnie, przekrawamy go na dwie części i smarujemy dżemem.

    Polewę rozpuszczamy we wrzątku / czekoladę topimy w kąpieli wodnej
    i łyżką polewamy piernik.
    Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń