Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki korzenne, które nie tylko pięknie wyglądają, ale też świetnie smakują. Przepis jest dziecinnie prosty, dlatego każdy sobie z nim poradzi. Warto do pracy w kuchni zaangażować również najmłodszych członków rodziny. Wystarczy zagnieść gładkie jednolite ciasto, rozwałkować je na cienki placek i wycinać pierniczki. Podczas pieczenia zapach korzennych przypraw rozchodzi się po całym domu. Pierniki korzenne można dekorować tuż po upieczeniu lub po leżakowaniu. Upieczone pierniki korzenne przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku.
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 839
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1069
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 255
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2803
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 839
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1069
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 255
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2803
Składniki
Masło i miód przełóż do miseczki i podgrzej w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia. Mleko przelej do szklanki i podgrzej tak, żeby było ciepłe, ale się nie zagotowało.
Mąkę z sodą oczyszczoną przesiej do dużej miski. Dodaj przyprawę korzenną, wbij dwa jajka, wsyp cukier, dodaj masło, miód i mleko. Składniki wymieszaj, następnie zagnieć ciasto dłońmi.
Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich kolejno rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Wycinaj pierniczki.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Pierniczki przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika, piecz przez około 10 minut. Upieczone pierniczki ściągnij z blachy i odstaw do wystudzenia.
Upieczone pierniki korzenne przełóż do puszki lub słoika. Przechowuj nawet do kilku tygodni. Smacznego!