Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernikowa rolada z bakaliami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 452
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 97
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 175
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 132
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 452
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 97
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 175
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 132
Składniki
Mąkę przesiej na blat lub stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, rozmącone jajka, miód, przyprawę do piernika oraz masło i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i odłóż na kilka godzin w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy lub blacie, nadając mu kształt prostokąta. Posmaruj je powidłami śliwkowymi wymieszanymi z bakaliami, skórką i sokiem z cytryny oraz rumem.
Ciasto zwiń jak roladę, końcówki zlep i zawiń pod spód. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180° C około 25- 30 min.
Po wystudzeniu ciasto zawiń w folię spożywczą i trzymaj je przez kilka dni w chłodnym miejscu. Dzięki temu rolada zmięknie. Przed podaniem oprósz ją cukrem pudrem, udekoruj orzechami, skórką pomarańczową oraz listkami mięty lub melisy.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kaloriiŹródło: Świat i Ludzie