Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne babeczki z ciasta piernikowego wypełnione kremem o smaku trufli i suszonej śliwki skropionej likierem śliwkowym. Idealne na karnawałowe szaleństwa.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 92
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 114
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 92
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 114
Składniki
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawy zagotować. Ostudzić do 40 stopni. Mąkę z sodą przesiać do miski, dodać przestudzony syrop. Wyrobić, najlepiej za pomocą miksera z końcówką haka, gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, wyłożyć formy do babeczek, ponakłuwać ciasto widelcem. Piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać posiekane trufle i mieszać do rozpuszczenia cukierków. Ostudzić, mocno schłodzić w lodówce. Posiekane śliwki zalać nalewką i odstawić na co najmniej godzinę. Schłodzoną śmietanę ubić na pół sztywno, dodać masę truflową i ubijać tylko do połączenia składników. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wrzącej wody, zachartować łyżką kremu, połączyć z pozostałą masą. Na koniec dodać namoczone śliwki, odsączone z nadmiaru alkoholu. Dokładnie wymieszać masę. Korpusy babeczek napełnić kremem, dowolnie udekorować.