Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne babeczki z ciasta piernikowego wypełnione kremem o smaku trufli i suszonej śliwki skropionej likierem śliwkowym. Idealne na karnawałowe szaleństwa.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 172
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104521
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9048
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 172
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104521
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9048
Składniki
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawy zagotować. Ostudzić do 40 stopni. Mąkę z sodą przesiać do miski, dodać przestudzony syrop. Wyrobić, najlepiej za pomocą miksera z końcówką haka, gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, wyłożyć formy do babeczek, ponakłuwać ciasto widelcem. Piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać posiekane trufle i mieszać do rozpuszczenia cukierków. Ostudzić, mocno schłodzić w lodówce. Posiekane śliwki zalać nalewką i odstawić na co najmniej godzinę. Schłodzoną śmietanę ubić na pół sztywno, dodać masę truflową i ubijać tylko do połączenia składników. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wrzącej wody, zachartować łyżką kremu, połączyć z pozostałą masą. Na koniec dodać namoczone śliwki, odsączone z nadmiaru alkoholu. Dokładnie wymieszać masę. Korpusy babeczek napełnić kremem, dowolnie udekorować.