Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernikowe renifery"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 647
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 223
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 647
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 223
Składniki
Wycinam ciasteczka foremką do ludzików, a potem odwracam. Przepis przysłała Dorota Wójcicka z Niepołomic
Mąkę posiekaj z masłem. Wsyp sodę, przyprawę do piernika. Wlej miód oraz żółtko i zagnieć gładkie ciasto.
Rozwałkuj je na grubość 2 mm. Foremką do ludzików wykrój ciasteczka. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Odstaw, aby ostygły.
Dekoracja: rozpuść oddzielnie czekolady. Odwróć ludzika do góry nogami. Mleczną czekoladą rysuj reniferka, pomagając sobie patyczkiem. Przyklej czerwony groszek jako nos. Z gorzkiej czekolady zrób oczy.Źródło: Chwila dla Ciebie