Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi po pastersku z bryndzą"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1188
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1188
Składniki
Czas przygotowania: 105 minut. 1 sztuka: 115 kcal. Cena sztuki: 0,30 zł
Buraki starannie wyszoruj, wytrzyj do sucha. Posmaruj olejem. Zawiń w folię i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz do miękkości ok. 90 minut. Upieczone buraki wyjmij, odwiń z folii, przestudź i usuń łupinki. Odłóż do całkowitego wystudzenia.
2. Zimne buraki drobno posiekaj. Przełóż do miseczki, dodaj pokruszoną bryndzę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.
Jeśli lubisz, do nadzienia możesz dodać także drobniutko posiekane fileciki z sardeli albo śledzie (wcześniej wymoczone i drobno pokrojone). Mąkę przesyp na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wlej do niego olej. Wsyp ok. 1/4 łyżeczki soli. Porcjami dolewaj gorącą wodę.
Zagnieć elastyczne ciasto. Podziel je na porcje. Każdą cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Z placków wytnij szklanką krążki. Na każdy nałóż farsz. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi. Uformuj falbankę.
Pierogi porcjami wkładaj na posolony wrzątek gotuj 1–2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Osącz. Podawaj polane cebulką zrumienioną na oleju.Źródło: Tina