Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierogi z grochem"
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 87
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9006
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 111
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 87
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9006
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 111
Składniki
10 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 230 kcal, cena 90 gr
Groch przebierz, zalej przegotowaną wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj go w tej samej wodzie na małym ogniu do miękkości i rozetrzyj na purée.
Na stolnicę wysyp przesianą mąkę. Zrób wgłębienie, wlej w nie pół szklanki gorącej wody. Dodaj łyżkę oleju, wsyp szczyptę soli. Szybko wyrób ciasto. Gdy trzeba, dolej wodę, jeśli będzie za rzadkie, podsyp mąkę.
Kapustę posiekaj, zalej szklanką wody i zagotuj. Cebulę obierz, pokrój, przesmaż na reszcie oleju z dodatkiem masła. Dodaj do kapusty, włóż liście laurowe i ziele angielskie, dopraw kminkiem, solą i pieprzem.
Wymieszaj kapustę z grochem. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj z niego kółka, na środek każdego kładź trochę farszu. Starannie zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku 3 min od wypłynięcia.Źródło: Świat kobiety