Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne ciasto drożdżowe z twarożkiem i rodzynkami. To typowe ciasto od odrywania. Ciasto, o którym zapewne zamarzycie przy śniadaniu czy deserze - bardzo podzielna drożdżówka :-). Lekko wilgotne, mięciutkie i pyszne. Coś dla fanów ciasta drożdżowego.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11301
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11301
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Blaszka do pizzy 27-28 cm, wyłożona papierem. Ciasto Mleko lekko podgrzewamy, max do 40 C. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy żółtka z cukrami do białości. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem. Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto. Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką. W tym czasie rozgniatamy twaróg , dodajemy żółtka , cukier, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy osączone moczone rodzynki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 13 równych części ( u mnie to było po 66 g). Każdą część wałkujemy , nadziewamy i lepimy pieroga. Brzegi dociskamy widelcem. Z ostatniej 13 części ciasta formujemy kulkę. Pierogi układamy na blaszce od zewnętrznej strony do środka. W sam środek wkładamy kulkę ciasta. Blachę przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia. Przed pieczeniem ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, środkową kulkę posypujemy makiem. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 30 minut. Ciasto brązowieje z wierzchu dlatego po 20 minutach można wierzch przykryć folią aluminiową.
Jest to typowy rodzaj ciasta do odrywania.