Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierś kurczaka z jarmużem"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 166
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 100
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 166
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 100
Składniki
Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój w paski. Zrób zalewę z sosu sojowego, imbiru, soli, pieprzu, łyżeczki oleju. Polej mięso, odstaw na noc.
W rondelku rozgrzej olej, wrzuć mięso, smaż 20 minut. Dodaj pokrojony jarmuż, słonecznik i rodzynki, smaż chwilę. Ostudź. Z musztardy oleju, soku cytrynowego, cukru, soli i pieprzu zrób sos. Polej potrawę sosem.
Czas: około 40 minut.
Bogactwo witamin
Ostatnio stał się warzywem dość popularnym. I dobrze, bo jest bogaty w żelazo i błonnik, niskokaloryczny oraz ma dużo witaminy K, która chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Jarmuż ma w swoim składzie wapń, dlatego przeciwdziała osteoporozie. Luteina, którą zawiera, sprawia, że powinny go jeść osoby cierpiące na choroby oczu. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Jarmuż zawiera kwas tłuszczowy omega-3. Warto więc podawać go osobom chorującym na stawy, astmę i choroby autoimmunologiczne. Powinny go jeść osoby chorujące na serce, bo duża ilość błonnika przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu.
Jarmuż warto jeść na surowo, ale nie tylko w postaci sałatek. Można z niego wycisnąć sok i wymieszać go np. z owocami. Z jarmużu są pyszne chipsy (listki prażymy 20 minut w piekarniku w temp. 200°C polane odrobiną oliwy) lub potrawka z czosnkiem (dusimy go tak jak szpinak).Źródło: Dobry Tydzień