Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piętrowy przekładaniec"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Na biszkopt zmiksuj 2 jajka, 5 dag cukru, 5 dag mąki, 3 dag skrobi i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Przelej ciasto do tortownicy. Piecz 20 min w 175 st.
Zagnieć kruche ciasto z 15 dag mąki, 7,5 dag cukru, 1 jajka i 9 dag masła. Uformuj kulę, schładzaj 30 min. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wydrąż ziarenka. Zagotuj 175 ml mleka z wanilią i 2 łyżkami cukru. Wsyp 3,5 dag kaszy manny oraz 10 dag startej masy marcepanowej. Gotuj, mieszając, ok. 10 min. Ostudź.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, ponacinaj w kratkę. Skrop sokiem z cytryny (otrzyj skórkę). Zmiksuj resztę masła, 12,5 dag cukru, skórkę z cytryny, jajko, kremówkę i resztę mąki. Ubij białko, połącz z kremem marcepanowym.
Biszkopt wyjmij, formę umyj. Spód wylep kruchym ciastem, posyp bułką tartą, posmaruj żurawiną. Ułóż biszkopt, a na nim krem marcepanowy i znów żurawinę. Wylej zmiksowane ciasto. Ułóż jabłka. Piecz 60-70 min w 175 st.
16 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 460 kcal, cena 1,80 zł.
Posypywanie kruchego spodu bułką tartą ma za zadanie zabezpieczyć ciasto przed zakalcem. Mógłby on powstać, jeśli na cieście (przed pieczeniem) rozkładasz soczyste owoce lub masę owocową. Jeżeli natomiast chcesz ozdobić upieczony już spód, posmaruj go rozmąconym białkiem i poczekaj, aż zaschnie. Dopiero ułóż owoce.Źródło: Świat kobiety