Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w wykonaniu kokosanki z odrobiną aromatycznego alkoholu. Doskonały przepis jeżeli zostało Ci białko z jajek, np. po pieczeniu ciasta drożdżowego.
blacha, mikser, papier do pieczenia
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 761
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 761
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Zacznij od ubicia jajek. Najlepiej robić to w misce szklanej lub metalowej...na pewno nie plastikowej. Do 8 białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijamy około dwóch minut, nie więcej, zacznij ubijanie na niskich obrotach i stopniowo zwiększaj prędkość. Muszą być widoczne pęcherzyki powietrza.
Do białka zacznij teraz stopniowo dodawać cukier. Zasada jest taka, że dodajesz łyżkę cukru, a następnie miksujesz ją na najwyższych obrotach około minuty, żeby cukier dobrze się rozpuścił. Kiedy dobrze ubijesz białka będą one błyszczące i gęste.
Do ubitych białek dodaj 2 łyżki amaretto lub rumu, a także kilka kropel ekstraktu z wanilii. Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką. Stopniowo zacznij dodawać wiórki kokosowe. Dodaj trochę wiórek, delikatnie wymieszaj. Masa jest gotowa.
Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na blachę nakładaj po większej łyżce masy. Nie przyklapuj kokosanek, mogą być wysokie. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, środkowa półka. Przez pierwsze 5 minut ustaw termoobieg. Następnie przestaw na grzanie góra - dół, na kolejne 10 - 15 minut. Podsumowując, kokosanki powinny się robić w piecu około 15 - 20 minut łącznie. Do ładnego zarumienienia.
Następnie wyjmij je z pieca, zostaw do lekkiego przestudzenia i wyłóż na miseczkę.