Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantny tort z fasolką szparagową"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Żółty ser drobno zetrzyj. Makaron ugotuj w posolonej wodzie, odcedź. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki. Mięso umyj, potnij w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki.
Dymki oczyść opłucz. Cebule i szczypiorek posiekaj osobno. Na patelni stop masło. Zasyp mąką, zasmaż. Wlej bulion, mieszaj. Gdy sos zgęstnieje, rozpuść w nim starty ser. Przypraw solą, pieprzem i gałką.
Natkę opłucz, osusz, posiekaj. Wymieszaj z przestudzonym beszamelem, serkiem śmietankowym, jajkami i zieleniną. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień mięso. Dodaj cebulę i pieczarki. Przypraw, smaż 5 min, przestudź. Połącz z makaronem.
Wszystko wymieszaj z fasolką oraz sosem. Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż plasterkami boczku tak, by wystawały poza brzegi formy. Napełnij ją przygotowaną masą. Wierzch przykryj wystającym boczkiem. Piecz 1 godz. w 200 st.
Fasolkę możesz zastąpić innymi warzywami. Sprawdzą się np. pokrojone w kostkę, podsmażone razem z pieczarkami cukinia, dynia albo bakłażan. Polecamy też kolorową paprykę!Źródło: Tina