Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowa pizza - ciasto z kakao, cynamonem i owocami. Cienka i chrupiąca.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1361
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1361
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Robimy ciasto jak na zwykłą pizzę: Odlewamy część wody, mieszamy z solą i na chwilę odstawiamy. Mieszamy mąkę, cukier, drożdże, olej i resztę wody. Na końcu dodajemy wodę z solą. Jeśli ciasto będzie zbyt "wodniste" dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Ciasto przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno wystarczyć 30-40 minut. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Wszystkie składniki na pizzę kroimy.
Ciasto dzielimy na 2 porcje. Formujemy kulki i rękami wyrabiamy placki. Najlepiej obsypywać stolnicę kaszą manną, a nie mąką. Każdy placek obsypujemy łyżką kakao, łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. Kładziemy pokrojone owoce. Pizzę pieczemy w 220 stopniach. Ja piekę na kamieniu więc wystarcza mi 5 minut, na blaszce będzie trzeba potrzymać dłużej.
Pizzę podajemy na gorąco z lodami lub bitą śmietaną. Wiem, że przepis jest nietypowy, ale na prawdę warto go spróbować. Pizza okazała się idealna również na deser :)