Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek bez zagniatania, ciasto mieszamy łyżką. W cieście mamy puree dyniowe. Ale placek posypujemy jeszcze tartą dynią i kruszonką. Prosty, szybki i smaczny placek.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Blaszka kwadratowa 20 X 20 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Mąki przesiewamy do miski, w środek kruszymy drożdże. Posypujemy je łyżeczką cukru i 2 łyżkami lekko ciepłego mleka. Jajka roztrzepujemy z resztą cukru. Gdy drożdże lekko ruszą, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy łyżką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Dodatek dyniowy. Dynię ścieramy na dużych oczkach tarki, ew. delikatnie odciśnijmy. Dynię mieszamy z galaretką i sokiem z cytryny. Kruszonka. Wszystkie składniki na kruszonkę rozprowadzamy dłońmi, aż powstanie miękki gruby piasek. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki. Na ciasto delikatnie wykładamy startą dynie oraz kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-60 min do zarumienia.