Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek dyniowy z jabłkami"
Składniki
Cytrynę sparz, wytrzyj do sucha, wyciśnij z niej sok. Dynię oczyść z pestek oraz włókien. Miąższ dyni odetnij od skóry, a następnie grubo go zetrzyj. Jabłka umyj, potnij na cząstki. Usuń gniazda nasienne, a miąższ jabłek pokrój w grube plasterki.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie już puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy maślanej. Wlej mleko. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Pod koniec do ciasta dodaj startą dynię.Blachę o wymiarach 32 x 39 cm posmaruj masłem. Oprósz mąką.
Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Rozłóż jabłka. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C piecz około 30 minut.
W tym czasie stop 5 dag cukru na jasny karmel. Orzechy posiekaj. Wymieszaj je z karmelem. Smaż razem jeszcze chwilę. Masę rozsmaruj na cieście 20 minut przed końcem pieczenia. Posyp resztą brązowego cukru. Gotowy placek wystudź. Pokrój na porcje. Podawaj np. z bitą śmietaną.Źródło: Tina