Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek królewski z czekoladową polewą"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
50 min • Porcja 360 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 12 porcji.
Przygotowuję ciasto: mąkę siekam z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodaję żółtka i mleko, szybko zagniatam i dzielę na 3 części. Każdą rozwałkowuję na wielkość blaszki (32 x 21,5 cm), nakłuwam widelcem i piekę ok. 25 minut w temp. 180-190°C.
Robię masę jabłkową: wodę zagotowuję z cukrem tak, by po nabraniu na łyżkę ciągnęła się jak nitka. Roztrzepuję trzepaczką, dodaję kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażę do miękkości jabłek, wsypuję galaretkę i mieszam. Studzę.
Margarynę rozpuszczam, dodaję cukier puder i mieszam. Na końcu dodaję kakao i energicznie mieszam do połączenia składników. Placki przekładam chłodną masą jabłkową, wierzch polewam ciepłą polewą. Odstawiam do zastygnięcia.Źródło: Kobieta i życie