Do góry

Desery Przepis na:

Placek łasiczka

Placek łasiczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 2046

Dodano:

Odsłon: 2894

Pyszne różno- smakowe ciasto. Polecam gorąco na każdą porę i większą okazję. Do kawki idealne jest :)

Składniki

  • Ciasto jasne:
  • jaja 5 szt
  • mąka pszenna Typ 500 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka
  • Olej roślinny 1 łyzka
  • Cukier 5 łyżek
  • Ciasto miodowe:
  • mąka pszenna Typ 500 25 dag
  • Miód 3 łyzki
  • Cukier puder 3 łyzki
  • soda 0,5 łyzeczki
  • Jajo kurze 1
  • Margaryna 7 dag
  • Masa jabłkowa:
  • Jabłko 1 kg
  • galaretka cytrynowa
  • cukier 3 łyżki
  • Biszkopt kakaowy:
  • Jajo kurze 5
  • Kakao 2 łyżki
  • Cukier 3 łyżki
  • mąka pszenna Typ 500 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • Śnieżka:
  • śnieżka 1 szt
  • galaretka pomarańczowa
  • woda 0,5 szkl
  • galaretka wiśniowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Placek łasiczka

Przygotowanie

  1. Ciasto jasne i ciasto z kakao robimy tak samo tylko jasne jest bez kakao: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy.

  2. Ciasto miodowe: Z mąki, margaryny, jajka, cukru, miodu i sody zagniatamy ciasto. Wykładamy na formę i pieczemy do35 minut w 180 stopniach. Śnieżka: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Galaretkę wiśniową rozrabiamy w 0,5 szklanki wrzątku. Dodajemy tężejącą galaretkę do gotowej śnieżki i ubijamy chwilkę.

  3. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy do rozpadnięcia się jabłek a następnie dodajemy galaretkę w proszku i cukier- mieszamy.
    Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe- masa jabłkowa- ciasto jasne- śnieżka- ciasto z kakao

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń