Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek dla smakoszy słodkości.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5615
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1100
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12207
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5161
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5615
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1100
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12207
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5161
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Składniki
Wykonanie masy makowej: Masę makową mieszamy z bakaliami, dodajemy olejek rumowy (kilka kropel), wódkę, bułkę tartą i ubite na sztywno białka, mieszamy lekko łyżką. Wykonanie placka: Wszystkie suche składniki na ciasto razem połączyć dodać schłodzone masło, żółtka, i ocet. Bardzo dokładnie zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny żeby odpoczęło. Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto podzielić tak aby jedna część ciasta była większa i rozwałkować każde oddzielnie. Po czym wyłożyć większą część ciasta przygotowaną blachę i wyłożyć masę makową, ładnie wyrównać, przykryć masę makową drugą częścią kruchego ciasta. Górną część ciasta posmarować białkiem ubitym z cukrem pudrem, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. SMACZNEGO.