Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek dla smakoszy słodkości.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 57
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 75
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 57
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 75
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Wykonanie masy makowej: Masę makową mieszamy z bakaliami, dodajemy olejek rumowy (kilka kropel), wódkę, bułkę tartą i ubite na sztywno białka, mieszamy lekko łyżką. Wykonanie placka: Wszystkie suche składniki na ciasto razem połączyć dodać schłodzone masło, żółtka, i ocet. Bardzo dokładnie zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny żeby odpoczęło. Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto podzielić tak aby jedna część ciasta była większa i rozwałkować każde oddzielnie. Po czym wyłożyć większą część ciasta przygotowaną blachę i wyłożyć masę makową, ładnie wyrównać, przykryć masę makową drugą częścią kruchego ciasta. Górną część ciasta posmarować białkiem ubitym z cukrem pudrem, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. SMACZNEGO.