Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek migdałowo-cytrynowy"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 619
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 295
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 619
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 295
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Natłuść formę i wyłóż papierem do pieczenia.
Ubij mikserem na puszystą masę rozpuszczone masło, esencję, skórkę i szklankę cukru. Ubijając dalej, dodaj kolejno jajka, a następnie obie mąki i proszek do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika. Piecz ok. godziny.
Połącz resztę cukru pudru z sokiem cytrynowym i podgrzej, aby cukier się rozpuścił. Korkociągiem zrób dziurki w gorącym cieście i polej je gorącym syropem. Pozostaw w formie, aby wystygło.
LUKIER: Wymieszaj cukier i sok cytrynowy. Przełóż ciasto na paterę i polej lukrem.
Esencję waniliową do ciasta możesz zrobić sama. 2 laski wanilii zalej w słoiczku 1/2 szklanki czystej wódki. Zakręć i odstaw. Będzie gotowa po minimum 4 tygodniach (może mocno ściemnieć).Źródło: Olivia