Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek migdałowy z kratką"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Czas przygotowania: 70 minut. 1 porcja: 560 kcal. Cena porcji: 1,70 zł
Mąkę przesiej do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj mielone migdały oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki. Dosyp cukier puder oraz cukier waniliowy. Wlej aromat migdałowy. Szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Oderwij kawałek ciasta, resztę rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód i brzeg tortownicy wyłożonej pergaminem. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 15–20 minut.
W tym czasie masę makową dokładnie wymieszaj z jajkami. Możesz do niej dodać bakalie, orzechy, marcepan (pokrojony w kosteczkę). Na podpieczonym spodzie równomiernie rozsmaruj masę makową.
Z pozostałego ciasta zrób cienkie wałeczki. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 35–40 minut. Ciasto dobrze wystudź, by masa zastygła.Źródło: Tina