Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i efektowne ciasto. Moi bliscy bardzo je lubią. Idealne połączenie orzechowego biszkopta z warstwą jabłek w galaretce cytrynowej oraz masą śmietanową z dodatkiem białej czekolady. Smaki idealnie się komponują i uzupełniają wzajemnie. Sprawdzi się na każda okazję.
Pyszne szafranowe babeczki w polewie czekoladowej idealne do koszyczka i na ś...
Odsłon: 66
Bardzo smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu babka czekoladowa idealna na...
Odsłon: 153
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 177
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 132
Idealne świąteczne danie obiadowe. Królik to bardzo pyszne mięso i niezwykle...
Odsłon: 96
Pyszne szafranowe babeczki w polewie czekoladowej idealne do koszyczka i na ś...
Odsłon: 66
Bardzo smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu babka czekoladowa idealna na...
Odsłon: 153
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 177
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 132
Idealne świąteczne danie obiadowe. Królik to bardzo pyszne mięso i niezwykle...
Odsłon: 96
Składniki
1. Biszkopt orzechowy: W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, kaszę mannę oraz zmielonymi orzechami. Białka oddzielamy bardzo dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem „na sztywno”. Gdy białka będą już ubite, powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając oraz żółtka (po jednym). Na koniec dodajemy stopniowo po łyżce suche składniki delikatnie mieszając łyżką aby piana nie straciła objętości. Pianę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej np. olejem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut, do suchego patyczka. 3. Jabłka w galaretce: Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Jabłka zagotowujemy z wodą i chwilę dusimy, ok. 5 min. Po tym czasie wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy, studzimy. Lekko tężejącą wylewamy na masę budyniową i zostawiamy do całkowitego stężenia. 4. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Gotową masę śmietanową wylewamy na warstwę galaretki. Na masie układamy podłużne biszkopty. 5. Polewa z mlekiem w proszku: Masło, wodę oraz cukier podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuści, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mleko w proszku, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki (można masę zmiksować). Gdy masa będzie jednolita, dzielimy ją na pół. Do jednej dodajemy łyżkę kakao i mieszamy na gładko, drugą zostawiamy białą. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dość szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście tzw. esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy nożem zamoczonym w gorącej wodzie. Smacznego! Rada: Do jabłek możemy użyć innej ulubionej galaretki. Jeśli używamy galaretki na 500 ml to dajemy ok. 300-350 ml wody.
Przepisy Desery
Desery
Najlepsza babka cytrynowa na świecie
Desery
Ciasto z serem
Desery
Babka dyniowa z kremowym serkiem
Desery
Babka drożdżowa
Najlepsza babka cytrynowa na świecie
Przetestowaliśmy kilka, a nawet więcej, przepisów na babkę cytrynową, zanim z...
Odsłon: 59
Ciasto z serem
Moje dzisiejsze ciasto to ciasto czekoladowe z masą serową. Jest proste w wyk...
Odsłon: 57