Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżowe ciasto o delikatnym i pulchnym środku, a chrupiącej, słodkie skórce z wierzchu. Piękny żółty kolor powstaje przez dodanie do niego przecieru z dyni. Najlepsze jeszcze ciepłe posmarowane masłem, idealnie komponuje się z ciepłym mlekiem lub z gorącym kakao. Łasuchom polecam posmarować ulubionym dżemem.
Masło podgrzewamy, gdy się roztopi odstawiamy do ostygnięcia. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru, łyżki mąki i przecieru z dyni.
Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu, gdy podwoi swoją objętość, dodajemy resztę cukru pudru, żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli, przesianą mąkę i letni tłuszcz.
Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite, sprężyste i lśniące.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoja objętość, przekładamy je na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Smarujemy letnim mlekiem i posypujemy obficie cukrem.
Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i pieczemy około 60 minut lub nieco dłużej jeśli forma jest średnie, a warstwa ciasta grubszej wielkości.
Zrumienione z lekko odchodzącymi od formy bokami, wyjmujemy z piekarnika. Smacznego !!!
Pyszny deser z owocami zaspokoi każde pragnienie na coś słodkiego.
Odsłon: 1753
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 437
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 469
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 397
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1544
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 437
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 469
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 397
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1544
Składniki
Masło podgrzewamy, gdy się roztopi odstawiamy do ostygnięcia. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru, łyżki mąki i przecieru z dyni.
Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu, gdy podwoi swoją objętość, dodajemy resztę cukru pudru, żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli, przesianą mąkę i letni tłuszcz.
Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite, sprężyste i lśniące.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoja objętość, przekładamy je na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Smarujemy letnim mlekiem i posypujemy obficie cukrem.
Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i pieczemy około 60 minut lub nieco dłużej jeśli forma jest średnie, a warstwa ciasta grubszej wielkości.
Zrumienione z lekko odchodzącymi od formy bokami, wyjmujemy z piekarnika. Smacznego !!!
Przepisy Desery
Desery
Brownie rabarbarowe
Desery
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Desery
Kruche ciasteczka z cukrem
Desery
Sernik z wiaderka na cieście kruchym
Brownie rabarbarowe
Jedni się nim zachwycają, inni omijają z daleka. Dla fanów rabarbaru.
Odsłon: 45
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Mieszanka słodkiego i kwaśnego - delikatne, puszyste migdałowe ciasto, słodko...
Odsłon: 56