Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 18961
Dodano: 20.04.2018
Odsłon: 8550
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Masło podgrzewamy, gdy się roztopi odstawiamy do ostygnięcia. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru, łyżki mąki i przecieru z dyni.
Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu, gdy podwoi swoją objętość, dodajemy resztę cukru pudru, żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli, przesianą mąkę i letni tłuszcz.
Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite, sprężyste i lśniące.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoja objętość, przekładamy je na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Smarujemy letnim mlekiem i posypujemy obficie cukrem.
Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i pieczemy około 60 minut lub nieco dłużej jeśli forma jest średnie, a warstwa ciasta grubszej wielkości.
Zrumienione z lekko odchodzącymi od formy bokami, wyjmujemy z piekarnika. Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

Docherro 21 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
kradnę cały talerz,jak ja kocham drożdżowe,a nie mogę:(Pychaaaa...:) Odpowiedzi: 2 ▼
3 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 20 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
swietne ciacho! Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 20 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Jak pięknie wyrosło! Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz