Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z czereśniami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Krupczatkę siekamy z masłem, żółtkami i jajkiem. Dodajemy olej, sól i cukier. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią, chłodzimy godzinę w lodówce.
Czereśnie drylujemy. 1/3 szklanki soku mieszamy z mąką ziemniaczaną, resztę gotujemy z cukrem. Wlewamy do niej zawiesinę z mąką ziemniaczaną, gotujemy do zgęstnienia. Wsypujemy czereśnie, doprowadzamy do wrzenia. Chłodzimy.
2/3 ciasta wałkujemy i wylepiamy natłuszczoną i oprószoną mąką formę. Podpiekamy na lekko złoty kolor w temperaturze 200oC. 4. Na podpieczony spód wykładamy czereśnie, pokrywamy dekoracyjnie resztą ciasta, smarujemy żółtkiem i na 15 minut wkładamy do piekarnika.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 1,70 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 247 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 13,2 g/Węglowodany 28 g.Źródło: Rewia