Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z makiem i wiśniami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1808
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1808
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Składniki
Z połowy mleka, łyżeczki cukru, łyżki mąki i drożdży przygotuj zaczyn. Do drugiej miski przesiej resztę mąki. Wsyp pozostały cukier zwykły, wanilinowy, sól, twaróg, resztę mleka, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Do rondelka wlej mleko i wsyp cukier, cynamon, mak i bułkę tartą. Mieszając doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia. Z kompotu wiśniowego i budyniu ugotuj gęsty krem i dodaj do niego wiśnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny płat. Rozłóż mak na całej powierzchni i rozprowadź krem budyniowy z wiśniami.
Delikatnie zroluj ciasto i włóż do wysmarowanej tortownicy. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 160° C. Po upieczeniu wystudź w formie. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Czas przygotowania: 90 min
Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 375 kcalŹródło: Na żywo