Do góry

Desery Przepis na:

Placek z migdałami i truskawkami

Placek z migdałami i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Placek z migdałami i truskawkami"

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 1 i 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag miękkiej margaryny lub masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 60 dag truskawek. Tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki starannie umyj pod bieżącą wodą, osusz je papierowym ręcznikiem i usuń szypułki. Większe owoce przekrój na pół.

  2. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę ziemniaczaną, zmielone migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj łyżką.

  3. Do drugiej miski włóż miękką margarynę lub masło, wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po 1 jajku. Następnie w 3-4 partiach do masy dodaj wymieszane suche . Całość miksuj jeszcze chwilę, aż ciasta dokładnie się połączą. Na koniec wrzuć truskawki i wmieszaj je delikatnie do ciasta.

  4. Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przelej do niej ciasto. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 50-60 min do tzw. suchego patyczka.

  5. Pozostaw na kilka minut w ciepłym piekarniku a następnie studź na kratce. Gdy ciasto wystygnie, jego wierzch oprósz cukrem pudrem.

  6. 90 minut. Porcja: 260 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń