Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z orzechową kruszonką"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 98
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 55
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 144
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 98
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 55
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 144
Składniki
Orzechy posiekaj, wsyp na rozgrzaną patelnię. Dodaj 1/2 szkl. cukru. Smaż, aż cukier się skarmelizuje. Masę orzechową rozsmaruj na pergaminie, odstaw, aby zastygła. Stwardniałą masę orzechową pokrusz w malakserze.
Masło stop, przestudź. Mąkę wy mieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i resztą cukru. Do daj masło oraz żółtka. Szybko zagnieć kruszonkę. Blachę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Rozsyp równomiernie 2/3 przygotowanej kruszonki.
Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Ułóż na warstwie kruszonki. Pozostałą kruszonkę wymieszaj z orzechami w karmelu. Rozsyp na wierzchu ciasta.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez godzinę. Po wystudzeniu ciasto pokrój na porcje. Podawaj np. z bitą śmietaną.Źródło: Tina