Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z truskawkami i masą waniliową"
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 154
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 565
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 612
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 881
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 154
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 565
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 612
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 881
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone mas ło i cukier puder. siekaj, aż powstaną grudki. Potem wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Blachę 10 x 34 cm posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi przygotowanej blachy. Ciasto mocno dociśnij i gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 10 minut. Upieczony spód odstaw do wystudzenia.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki.
Kruchy spód posmaruj kremem czekoladowym, a potem masą waniliową. Na tym ustaw pionowo truskawki. Przed podaniem, wierzch placka możesz oprószyć cukrem pudrem z wanilią albo posypać płatkami migdałowymi. ok. 1 godziny. 1 porcja 360 kcal.Źródło: Tina