Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z truskawkami i masą waniliową"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone mas ło i cukier puder. siekaj, aż powstaną grudki. Potem wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Blachę 10 x 34 cm posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi przygotowanej blachy. Ciasto mocno dociśnij i gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 10 minut. Upieczony spód odstaw do wystudzenia.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki.
Kruchy spód posmaruj kremem czekoladowym, a potem masą waniliową. Na tym ustaw pionowo truskawki. Przed podaniem, wierzch placka możesz oprószyć cukrem pudrem z wanilią albo posypać płatkami migdałowymi. ok. 1 godziny. 1 porcja 360 kcal.Źródło: Tina