Do góry

Desery Przepis na:

Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 2442

Dodano:

Odsłon: 12418

Delikatny placek ze śliwkami to łatwy i przepyszny deser, który znakomicie smakuje o każdej porze roku, zwłaszcza teraz gdy sezon śliwkowy w pełni. Ciasto świetnie komponuje się z dojrzałymi węgierkami, choć do jego wykonania można też użyć innej odmiany śliwek a nawet jabłek czy rabarbaru.

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżki kisielu cytrynowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Placek ze śliwkami

Przygotowanie

  1. W małej miseczce rozpuszczamy kisiel zalewając go niewielką ilością wody.
    Umyte i wydrylowane z pestek śliwki umieszczamy w dużym garnku, dodajemy cukier, wlewamy niewielką ilość wody około 50 ml i wszystko smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż śliwki będą miękkie około 10-15 minut, pod koniec smażenia wlewamy rozpuszczony kisiel, całość dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy z ognia i studzimy.

  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka.
    Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika.

  3. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C po czym wyjmujemy i przestudzamy.
    Na podpieczonym cieście układamy warstwę wystudzonej masy śliwkowej i dokładnie ją rozprowadzamy. Na owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto, równomiernie je rozprowadzając. Placek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 40-45 minut,
    po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 05 sierpnia Placek ze sliwkami jest pyszny,bardzo lubię:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń