Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placki kukurydziane"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 109
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 109
Składniki
Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, pieprzu. Wlej oliwę, mleko, wbij jajko i zmiksuj na gładką masę. Dodaj kukurydzę, posiekaną natkę, papryczkę chili i jeszcze raz wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką małe porcje masy i usmaż placuszki. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wstaw do piekarnika, aby nie wystygły.
Sos: wymieszaj jogurt grecki z posiekaną dymką lub chili (do wyboru). Przypraw solą i pieprzem. Podawaj go do placuszków.
Porcje: 4, przygot.: 30 min, cena: 0,70 zł, kalorie: 360.
Aneta Jelito z Nowego SączaŹródło: Takie jest życie