Do góry

Desery Przepis na:

Placki maślankowe z jabłkami

Placki maślankowe z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 4023

Dodano:

Odsłon: 1104

Prosty pomysł na szybkie danie obiadowe lub deser.

Składniki

  • Maślanka- 2 szklanki
  • Jabłko- 2 szt.
  • żółtko jaja kurzego - 1 szt.
  • Cukier trzcinowy- 3 łyżki
  • Masło- 4 łyżki
  • Sól- szczypta
  • tłuszcz do smażenia
  • kwaśna śmietana
  • Cukier
  • mąka- 40 dag
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki maślankowe z jabłkami

Przygotowanie

  1. Rozpuść masło, odstaw żeby ostygło. Żółtko utrzyj z cukrem, dodawaj powoli na przemian trochę mąki i maślanki. Jabłka zetrzyj na tarce, dołóż do masy. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj po 2 łyżki masy. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Placki podajemy polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń